DB E10 Expert-Line

15. september 2015 0 Af Knud

DB E10 259

Jeg har fået fornøjelsen, at få lov at teste en af Virtual Railroads toge, fra Expert line serien, og som navnet siger, så er det lidt mere end bare at køre med de almindelige toge.

Jeg kan lige så godt sige, at jeg er normalt ikke særlig god til at læse manualer inden jeg starter på noget. Men her kan du lige så godt gøre det, for ellers tror jeg ikke du får liv i toget.

Det er et ældre tog, og det skal køres med følelse, ellers kommer du ikke helskindet igennem en tur med det.

Toget er bygget i perioden 1956-1969, og har en max. hastighed på 140 km/h

DB E10 348

Kort og godt, det er et veteran tog du kører, og det er ikke et tog, man bare lige racer afsted med, som man mange gange kan med alle de andre toge vi kører med.

Jeg brugte næsten et hel weekend på, at få sat gang i toget, og holde det igang. Hvis man vil leve sig ind i det, så starter man selv toget op fra bunden, det betyder blandt andet, at man skal koble batteri på toget, slippe håndbremsen, som kun kan gøres med musen, det tog mig lidt tid at finde den i førerrummet, fordi jeg normalt er vandt til man kan bruge tastaturet, skulle hilse og sige at toget skriger gevaldigt, hvis ikke man har husket den 😉 Man skal huske at checke trykket på bremserne hvis ikke der er tryk nok, så skal man starte kompresseren for at kommet op på de 10 bar, det kræves for at køre. Man skal vælge pantograf, og huske at hæve den. Derefter venter man lidt, for at få kørestrøm, derefter kan man koble hoved strømmen på toget.

Hvis ikke man vil gøre det manuelt, så findes der dog en automatisk procedure, hvis man trykker <Ctrl+Z>

Hold toget igang?

Den store udfordring kommer, når man sætter toget igang, og skal køre, hvis du giver fuld knald med det samme, så kan du være evig forvisset om, at motoren slår fra med det samme, og du ingen vegne kommer.

Så prøver man den gyldne mellem vej, giver lidt gas, og tror det går fint, og pludselig slår motor igen fra??

Når først man lærer det gamle tog at kende, hjælper det, men det frustreret mig meget, at man ikke kunne accelerer uden det går galt.

Problemet er, at når du sætter toget igang, bruger du et vidst antal Amp, det er jo et strømtog 🙂

Som udgangspunkt, så hvis du bruger:

  • over 330 Amp kan du max kører i 2 min så brænder du motoren af
  • over 200 Amp kan du max kører i 15 min så brænder du motoren af
  • under 200 Amp kan du som regel kører.

Men så har du også nogle blæsere du skal være sikker på der kører, hvis ikke, så går det helt galt med det samme. De starter typisk ikke med det samme nemlig, og hvis man kører for lave hastigheder for du ikke kølet motoren godt nok, dem kan man dog starte manuelt.

Men som sagt, der er rigeligt at holde styr på, bare for at holde gang i toget

Detaljer

Jeg synes der er rigtig mange flotte detaljer, både uden for, og især inde i kabinen. Masser af knapper og håndtag, at holde styr på. Meget gennemført, med hensyn til instrument belysning, flere forskellige belysninger i kabinen man kan tænde og slukke for.

Det bærer tydelig præg at et gammelt tog, og at ting tager tid, i manualen står der f.eks. at hvis man skal bruge det som AI tog, så skal man forvente at det tager ca. 30 Sekunder at starte op.

Aktiviteter:

Der følger ikke nogle aktiviteter med, du kan faktisk kun køre med toget i Quick Drive.

Men man kan gå ind på deres side og downloade 2 aktiviteter, og jeg vil starte bagfra.

Man kan hente end der hedder:

DB E10 Mannheim – Karlsruhe Special, det kræver dog ruten Mannheim Karlsruhe, som kan købes inde på Steam. Der kører du en lille hyggelig veterantur på ca. 50 minutters tid. Når først man har lært at køre med toget går det meget godt med den aktivitet 🙂

Så kan man også finde en anden aktivitet på deres side, som hedder:

DB E10 Special Train to Cochem, der kræves ruten Koblenz Trier, som man kan findes hos Aerosoft. Man kører en veterantur på 55 minutter, og turen starter med masser af damp og andre veteran toge. Og så kommer den store udfordring, det er en rigtig flot rute, som går rundt i bjergene, der er rigtige store muligheder for at overbelaste toget, for selv med lave hastigheder kommer man til at bruge energi. Så toget kan godt blive MEGET varmt på sådan en tur 🙂

Konklusion:

Jeg synes det er så gennemført, der er så mange detaljer, både fysisk, men også teknisk. At det giver en rigtig god følelse at køre tog, og hold op hvor kan man få problemer. F.eks. har jeg ikke fået sat mig ind i det tyske PZB, så alene af den grund har jeg holdt stille mange gange. Men synes det er fedt, man kan høre blæserne starte, for at køle motoren ned, så snart men bruger lidt bremseluft, så starter kompresseren, og man kan høre den, man kan høre lyden bliver anspændt, når den er ved at have pumpet helt op.

Der er så mange små detaljer, man ligger mærke til fra gang til gang, man kører det.

Jeg kan klart anbefale dette lokomotiv, hvis man vil tage en søndags tur ud i det blå, med resten af veteran “banden”, men hvis man skal kører fra A til B hurtigst muligt, så skal man ikke kigge på sådan noget som det her.